Pre lepšie úrady!

8. júna 2012, martinmfx, Nezaradené

Určite ste to už zažili. Dôjdete na úrad, potrebujete niečo vybaviť. Musíte bojovať s úradníkmi a odchádzate rozčarovaní, sklamaní alebo zaskočení. Len málokedy vás prístup a komunikácia s úradmi poteší alebo vám úradníci ochotne pomôžu. Česť výnimkám.

Úradníci po nás vyžadujú striktné dodržiavanie zákona, vystavujú nás zložitým byrokratickým postupom. Bohužiaľ, zákony sami mnohokrát nedodržiavajú. Veľmi často máme pocit, že vec, ktorú má daný úradník na starosti, robí akoby po prvý krát. Je to zarážajúce.

Máme záujem túto situáciu riešiť. Pripravili sme program, ktorý vám umožní jednoducho a anonymne zaslať podnet na konkrétneho zamestnanca alebo úrad.

Napíšte nám cez http://www.tienovavlada.sk/?p=697 , čo sa vám na úrade prihodilo. Popíšte problém, identifikujte úrad alebo oddelenie. Ak chcete, môžete uviesť aj meno zamestnanca alebo číslo dverí, aby bola správa čo najadresnejšia. Správu, ktorú od vás dostaneme, naformulujeme tak, aby nebola ohrozená vaša anonymita a spĺňala právne požiadavky. Text zverejníme na stránke www.tienovavlada.sk a odošleme kompetentným nadriadeným. Počkáme na ich vyjadrenie a zverejníme aj to.

Len takto si vieme predstaviť realizáciu zmeny zvonka. Neustále bombardovanie skutočnými sťažnosťami by nemalo nechať nikoho dlho ľahostajným. Je potrebné, aby úradníci vedeli, že sa o ich chybách a (ne)profesionalite môže ľahko dozvedieť každý, vrátane ich nadriadených. Okrem toho, kompetentní úradníci dostanú priestor na vyjadrenie sa k veci priamo pod vašimi námietkami. Budete môcť s nimi anonymne komunikovať.

Lenže budeme motivovať aj pozitívne. Zanechajte nám aj správy, ktoré môžu byť prejavom vďaky za ukážkový prístup úradov alebo ich zamestnancov. Zverejníme aj to. Veríme v silu pozitívnej motivácie. Keď to niekde ide, tak prečo by to nemohlo ísť všade?

Výsledkom má byť zlepšenie terajšieho stavu. Zníženie počtu nepríjemných chvíľ pri kontakte s úradmi a apel na zákonodarcov ohľadne odstránenia zbytočných byrokratických postupov.