Založ si blog

Slováci preplatia na hypotéke aj o 29. 000€ viac ako Česi.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko vás hypotéka reálne stojí? Každému, kto to niekedy počítal, sa asi pretočili oči. My sme sa rozhodli zrealizovať malý prieskum, v ktorom sme porovnali, ako sme na tom oproti niektorým susedným krajinám. Bohužiaľ, došli sme k pre nás nelichotivým záverom.

Slovák, ktorý je z porovnávaných krajín najchudobnejší, má opäť k dispozícii najdrahšie služby. Na mušku sme si zobrali porovnanie ponuky našich hypoték s Českou republikou a Rakúskom. Vybrali sme si tie banky, ktoré pôsobia vo všetkých troch krajinách.

Zarážajúci výsledok. Pri porovnaní toho istého produktu tej istej banky vychádza úroková sadzba na Slovensku približne o 0,5 až 1,7% vyššia ako v Českej republike. Tento rozdiel tvorí pri 30-ročnej hypotéke a požičanej sume 60.000€ preplatok od 6.200€ do 29.000€ v náš neprospech. Vypočítaný rozdiel je enormný a v žiadnom zo sledovaných prípadov nie je v prospech Slovenska. V porovnaní s Rakúskom je táto situácia obdobná. Rakúšania majú ešte o niečo, ale nie výrazne, lepšie podmienky ako Česi.

Keď Slovákovi vychádza mesačná splátka 300€ tak v ČR to môže byť iba 259€ a v Rakúsku iba 245€. Rozdiel viac ako 40€ mesačne je výrazný na to, aby sme voči nemu zostali ľahostajní. Najlepšia deklarovaná úroková sadzba u nás štartuje na úrovni 4,39%, podľa rozhovorov s pár bankovými zamestnancami je ale problematické reálne dosiahnuť takéto úrokové sadzby. V ČR sme dosiahli úrokovú sadzbu 3,19% a v Rakúsku dokonca 2,75%.

 

Nedokážeme s istotou povedať, či takto diskriminačná ponuka na našom trhu súvisí s našimi legislatívnymi obmedzeniami oproti susedným krajinám, alebo je to vyslovene komerčná záležitosť, ktorú im my, Slováci, umožňujeme. Treba si ale uvedomiť, že ani jedna z veľkých bánk nie je vlastnená v slovenských rukách. Slovensko je preto pre ne destinácia s jediným cieľom, ktorým je zisk. Vysvetlenie tohto stavu by som nechal bankám.

Ďalšie zistené rozdiely, hlavne čo sa týka Rakúska, kde ich je cítiť omnoho viac (väčšina poznámok pochádza z Rakúska):

  • transparentnejšie a samozrejme nižšie úrokové sadzby. Úroková sadzba je viazaná priamo na EURIBOR (nízky úrok, za ktorý si banky medzi sebou požičiavajú peniaze).
  • banky deklarujú prefinancovanie nehnuteľnosti do maximálnej výšky 80% ceny. Toto môže jednotlivec chápať ako obmedzenie, ale z pohľadu zdravého trhu je aj toto vysoká úroveň financovania. Keď si uvedomíme mzdové rozdiely medzi nami a Rakúskom, tak vlastne Rakúšan na tú istú nehnuteľnosť pravdepodobne ani 100% hypotéku nepotrebuje.
  • niektoré banky ponúkajú aj tzv. kombinovanú hypotéku. T.j. klient spláca banke úrok a istinu si ukladá na špeciálny investičný produkt priamo v banke. Istina sa tak zúročuje a čiastočne znižuje náklady na splácanie úroku.
  • hypotekárne produkty síce sú v Rakúsku využívané, no sú len veľmi slabo propagované. Pôsobí to tak, a naše zistenia to iba potvrdzujú, že hypotéky tam pre banky nie sú tak lukratívne ako u nás. Koniec-koncov kto zaplatí tie reklamy, ktoré u nás na hypotéky neustále bežia?

V porovnávaní by sa dalo pokračovať aj ďalej, je len málo čo, čo by bolo u nás výhodnejšie a aj o tom by sa dalo polemizovať, tak ako o maximálnej výške percenta prefinancovania, finančnom strope… Keďže u nás na trhu hypoték pôsobia iba samé zahraničné banky, zdá sa, že pristupujú k nášmu trhu skôr ako ku koristi a nie ako k trhu, ktorý potrebujú udržať dlhodobo zdravý.

 

 

Rakúski hotelieri už čoskoro obdržia prehľady o záujemcoch na sezónne práce.

28.09.2012

Hotelieri v rakúskych Alpách sa začínajú pripravovať na prichádzajúcu sezónu. Tak ako aj po minulé roky, tak aj teraz budú hojne využívať slovenskú a českú pracovnú silu. WorkingParku už o týždeň začne aktívne rozosielať informácie o záujemcoch, ktorí sa prihlásili na tieto práce. Preto ak máte záujem uchádzať sa o tieto sezónne práce, vytvorte si pracovný [...]

WorkingPark hýbe pracovnou silou v slabších regiónoch

27.09.2012

Regióny s vysokou nezamestnanosťou dostanú novú injekciu. WorkingPark prináša nástroj, ktorým sa mu darí rozhýbať pracovnú silu. Dôležité je aby boli ľudia ochotní vycestovať za prácou. Nezáleží na tom, či sú uchádzači ochotní vycestovať len po hranice štátu alebo nemajú problém s prácou v zahraničí.Dôležité je aby pracovná sila, ktorá čaká doma [...]

WANTED, but only alive! Alebo hľadajú sa programátori, marketéri, bloggeri, grafici…

23.09.2012

Start up projekt feegloo.com prináša novú príležitosť, ako sa môžete stať súčasťou realizačných tímov zaujímavých projektov, spolupracovať na nich, ovplyvňovať ich smerovanie a podieľať sa na ich zisku. V hre je veľmi veľa, pre členov, ktorí sa zapoja do projektov cez feegloo.com je v niektorých prípadoch vyčlenených až 60% zisku z projektov. A to môže byť pri [...]

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 37890x
Priemerná čítanosť článkov: 1804x

Autor blogu

Kategórie