Založ si blog

Vraj doháňame ZÁPAD

Dnes odznelo v televíznych novinách jednej z našich komerčných televízií, že doháňame staršie členské krajiny EU v životnej úrovni. Potešujúca informácia. Ibaže bola doplnená o konštatovanie, že sa jedná o krajiny, ako je Portugalsko a Grécko. Portugalsko, zdá, sa patrí ku krajinám, ktoré majú ku gréckej ceste najbližšie. O Grécku samotnom písať netreba, jeho kúsok sme si už vraj kúpili. Informácia o tom, na čiu úroveň sa teda doťahujeme, už až taká potešujúca nie je.

Priznám sa, že ma to trochu rozosmialo. Viem, správa nám nemala oznámiť to, že sa blížime gréckej ceste, ale to, že vlastne doháňame všetkých pôvodných členov EU. Slovné spojenie „raz si hore, raz si dole” poznáme všetci. V tomto prípade popisuje našu cestu smerom nahor, keďže sme sa pričlenili do spoločenstva, kde všetci, ku ktorým sme sa pričlenili, už boli hore.

Čo si myslíte, ako asi zapôsobí takáto informácia na politikov alebo podnikateľov „západných krajín”?

Rád by som nadviazal na môj predchádzajúci článok Ekonomická závislosť od zahraničného manažmentu. Snažím sa tam načrtnúť krehkú rovnováhu nášho ekonomického rastu, závislého na zahraničných investíciách. Nespôsobí náš ekonomický rast a doťahovanie sa na krajiny našich investorov kolaps našich súčasných plánov? Oni u nás predsa nebudú naďalej vyrábať, akonáhle pocítia ohrozenie svojej pozície, nech už v akejkoľvek podobe.

Nezabúdajme, že cesta k dobehnutiu západu musí byť tvorba pridanej hodnoty firmami vlastnenými a vedenými našincami. Vytvárajme a vracajme pridanú hodnotu zo zahraničia späť  k nám. Toto sa zatiaľ akosi deje len vo veľmi obmedzenej miere. Samozrejme, česť svetlým výnimkám, ktoré na tejto ceste stoja už dnes. Bohužiaľ, oni to sami neutiahnu. Sústreďme svoju energiu, nápady, ciele ale aj štátne stimuly na našich vlastných a podnecujme tvorbu našich podnikov a ich expanziu do zahraničia.

Imitujme naše vzory správne!

Na záver ešte dodám, že o pár minút neskôr bolo v tom istom spravodajstve odvysielané, že sa na európskej úrovni začal reálne pripúšťať rozpad EU a krach eura. Táto správa bohužiaľ absolútne poškodzuje akékoľvek doháňanie západu a celú aspoň trocha potešiteľnú informáciu zmieta zo stola. Akú reálne použiteľnú hodnotu majú takéto správy?

 

Rakúski hotelieri už čoskoro obdržia prehľady o záujemcoch na sezónne práce.

28.09.2012

Hotelieri v rakúskych Alpách sa začínajú pripravovať na prichádzajúcu sezónu. Tak ako aj po minulé roky, tak aj teraz budú hojne využívať slovenskú a českú pracovnú silu. WorkingParku už o týždeň začne aktívne rozosielať informácie o záujemcoch, ktorí sa prihlásili na tieto práce. Preto ak máte záujem uchádzať sa o tieto sezónne práce, vytvorte si pracovný [...]

WorkingPark hýbe pracovnou silou v slabších regiónoch

27.09.2012

Regióny s vysokou nezamestnanosťou dostanú novú injekciu. WorkingPark prináša nástroj, ktorým sa mu darí rozhýbať pracovnú silu. Dôležité je aby boli ľudia ochotní vycestovať za prácou. Nezáleží na tom, či sú uchádzači ochotní vycestovať len po hranice štátu alebo nemajú problém s prácou v zahraničí.Dôležité je aby pracovná sila, ktorá čaká doma [...]

WANTED, but only alive! Alebo hľadajú sa programátori, marketéri, bloggeri, grafici…

23.09.2012

Start up projekt feegloo.com prináša novú príležitosť, ako sa môžete stať súčasťou realizačných tímov zaujímavých projektov, spolupracovať na nich, ovplyvňovať ich smerovanie a podieľať sa na ich zisku. V hre je veľmi veľa, pre členov, ktorí sa zapoja do projektov cez feegloo.com je v niektorých prípadoch vyčlenených až 60% zisku z projektov. A to môže byť pri [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 37898x
Priemerná čítanosť článkov: 1805x

Autor blogu

Kategórie